Inspirație

#dinIulie

1072 Vizualizari

Marketing is a mindset.

În culturile în care primează rațiunea, valoarea creată în mintea publicului, în loc de orice altă formă fizică concretă, este adesea ridiculizată. Iar dacă în final strategia reușește, este văzută ca o înșelătorie, spune Rory Sutherland.

Îndoiala că marketingul poate genera transformare prin abordări creative este mult mai prezentă în business-urile cu un mindset financiar, ingineresc, tehnic și tehnocratic în general, și chiar mai mult în zona B2B.
Este o abordare deterministă, în care prevalează logica. Problema cu logica însă este că te va duce în același loc în care sunt și competitorii tăi.

În companiile în care marketingul nu are un cuvânt de spus în strategie, tendința naturală a celor mai mulți din mediul business este să urmărească mai degrabă creșteri graduale decât să aleagă o direcție mai puțin sigură, dar cu potențial de creștere prin influențarea percepției. Și asta mai ales pentru că “blame avoidance is deep-seet, instinctive corporate behaviour.”

Sunt câteva dintre ideile lui Rory Sutherland, Vice Chairman of Ogilvy și co-creator al Ogilvy Consulting Behavioral Science Practice, care a publicat ieri, în colaborare cu The B2B Institute, “The Objectivity Trap”.

Un punct de vedere despre influența științelor comportamentale în marketingul B2B, o lectură necesară pentru cei care activează în acest sector, sau cei care se confruntă cu percepția că marketingul este mai degrabă un cost decât o sursă de generare de valoare.   

Include și explicații pentru câteva principii din științele comportamentale, cel mai des întâlnite în practica B2B. Poate fi descărcat de aici.

O paranteză: deși caut ca recomandările să vină din surse diferite și să reprezinte puncte de vedere variate, în ultimul timp m-am referit des la The B2B Institute. Motivul este că oferă, în ultima perioadă cel puțin, informații valoroase pentru munca unui marketer B2B, și consider că sunt bune de știut de câți mai mulți dintre noi, chiar cu riscul de a mă repeta.

#2. Același spirit, alt context.

Anyone one who says ‘yes and no’, who says ‘definitely and definitely not’, who says ‘this will work and this will not’, is full of shit, because they don’t know. Understanding that we are dealing with likelihoods and probabilities is one of the deep insights that marketing people need to get.

Vorbim de Bob Hoffman, un nume incomod pentru industria publicității din SUA. 
Autorul The Ad Contrarian Newsletter și a cinci cărți pe teme legate de publicitate și părțile ei mai întunecate, Bob Hoffman a chestionat mereu giganții din tehnologie, în special Facebook, pe care nu ezită să-l critice și să-l asocieze cu BS digital. 

Critică constant industria publicității pentru mentalitatea de tip Wall Street: profit cu orice preț, care promovează discrimarea pe bază de vârstă (deși, spune el, în toate zonele artistice și creative, în general, oamenii cei mai prolifici sunt cei de 40, 50 sau 60 de ani), atitudinea de “yes man”, logica în detrimentul emoțiilor sau a lucrurilor care nu sunt măsurate exact. 

Dar mai bine îl ascultați într-o conversație recentă. Sau îi citiți cărțile și îi urmăriți munca.  

#3. E-mail, fobia generației mele

Sunt o susținătoare a newsletterului, și în special în zona B2B. Iar pandemia a creat premize pentru valorificarea acestui instrument, în accepțiunea mea cel puțin.

Totuși, generațiile se schimbă și ceea ce pentru generația X sau Millennials este normă, pentru cei foarte tineri percepția este complet diferită relativ la acest mediu de comunicare.
Un punct de vedere proaspăt și util de știut din partea unei adolescente, nevoită să folosească emailul pentru a se adapta și lucra cu generațiile adulte, via Decât o Revistă.

#4. Podcast în România

Dacă vrei să lansezi un podcast, ar fi bine să arunci un ochi pe studiul legat de evoluția și consumul de conținut audio în format digital, primul de acest gen din România (o colaborare Biroul Român de Audit Transmedia, Banca Transilvania și Thinkdigital).

Unul dintre aspectele interesante este cel legat de percepția despre podcast. Practic, prin podcast, la noi se înțelege orice formă de conținut audio: podcast audio, dar și conținut combinat audio + video.

Acoperă și alte categorii de informații: profilul ascultătorilor, teme de interes, felul în care descoperă și consumă conținutul audio, distribuție pe sexe, urban versus rural etc.
Studiul a fost lansat în două variante: una cu rezultate publice, disponibilă aici, iar alta mai detaliată, cu mai multe date, pe bază de solicitare (găsești info de contact în documentul disponibil public). 

+ 3 pe fast forward:

🚩Echipele de content marketing sunt mici – sub 5 oameni, chiar și la companiile mari, spunea Content Marketing Institute în ultima lor cercetare anuală.
Cel mai des însă este un demers solo, ceea nu este întotdeauna simplu de gestionat, deși te gestionezi doar pe tine, în principiu (subscriu). How to Succeed as a Content Team of One

🚩A fost lansat GPT-3 în cadrul proiectului Open AI, un grup ce-și propune ca inteligența artificială să fie disponibilă publicului larg, și umanității în general.
Dincolo de numele non-marketing, GPT-3 este un model de mega machine learning care scrie ediții op, articole, povești, cântece, declarații de presă, manuale tehnice și chiar cod.
Adică GPT-3 face conținut, deși este încă la început. Demo și explicații video.

🚩Într-o perioadă ce ne forțează răbdarea, limitele, rezistența, dar și creativitatea – 10 minute cu actorul Ethan Hawke despre cum să ne dăm voie să fim creativi.
There is no path till you walk it, TED2020

Ilustrații Unsplash.com

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele Articole

 
Copyright © Content Works 2024